Conquista, uzun yıllar boyunca cesur İspanyol fatihlerin, az sayıda askerle devasa imparatorlukları fethettiği bir destan olarak anlatıldı. Ancak Latin Amerika tarihi üzerine kapsamlı çalışmalarıyla tanınan Profesör Vitus Huber bu kitapta, bu anlatıyı sorgulayarak tarihî gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor. Hernán Cortés ve Francisco Pizarro gibi ünlü konkistadorların başarılarının, yerli müttefiklerin desteği, salgın hastalıklar ve stratejik manevralarla şekillendiğini ortaya koyarken, fetih sürecinde İspanyol kaynaklarının taraflı dil kullanımını ve tarih yazımındaki etkilerini de inceliyor.
Kitap konkistadorların kendilerini kahramanlaştırdığı anlatıların ve yerli elitlerin kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirdiği resmi kayıtların yanı sıra, din adamlarının ahlaki eleştirilerine de yer vererek Conquista hakkındaki farklı bakış açıları sunuyor.
Sanat eserlerinde ve bilimsel çalışmalarda iz bırakmayı sürdüren fetih mitlerini sorgulayan ve Conquista’nın ardındaki gerçek dinamikleri objektif bir perspektiften ele alan bu metin, okurların koca bir kıtanın ve milyonlarca insanın kaderini belirleyen bu fetihleri daha gerçekçi bir yerden görmesine olanak tanıyor.